Sådan kan du arbejde med stress og få det bedre

08 juli 2019
Michelle Løhde Nielsen
Sådan kan du arbejde med stress og få det bedre

Føler du dig stresset? Mange af os kan have perioder, hvor der er lidt ekstra at se til, hvilket kan give en følelse af stress – men der er forskellige former for stress, og der er forskel på, om det er den akutte stress eller den langvarige stress, vi oplever. 

Den akutte stress er her og nu stress, og det kan eksempelvis være i forbindelse med en eksamen, en stor opgave på arbejdet eller lignende, men når det er ovre, så falder vi ofte til ro igen. Hvis den akutte stress dog fortsætter i alt for lang tid, så kan den udvikle sig til den langvarige stress, som medicinsk bliver kaldt for “kronisk stress”. Det er her, hvor det kan gå hen og blive farligt, og stressen i højere grad påvirker dig fysisk og psykisk. Denne form for stress kan påvirke hjerte-kar-systemet, immunsystemet og hjernen negativt. 

Bliv bedre til at sige nej 

Hvis du gerne vil forebygge, at du får stress eller arbejde med den stress, du har, så skal du allerførst arbejde med at skabe balance mellem krav, forventninger og ressourcer. Årsagen til stress er nemlig ofte en ubalance mellem de krav og forventninger, der bliver sat samt de ressourcer, der er til rådighed.  

Du skal lære at lytte til din krop, passe godt på dig selv og lære at sige fra. Vi kan ikke det hele, så husk på, at det er helt OK at sige nej. Det gælder både opgaver på arbejdet, men også aftaler med venner og familie. 

Søvn, pauser og bevægelse 

Udover at du skal blive bedre til at sige fra, så er der også en række andre områder, som er vigtige i forbindelse med stress. 

Først og fremmest er det vigtigt, at du får den søvn, som din krop har brug for. Det giver dig mere overskud og energi. Derudover er det også vigtigt, at du tænker bevægelse ind i din dagligdag, da fysisk aktivitet kan være med til at behandle stress. Gør det du har allermest lyst til – det kunne eksempelvis være en rask gåtur, cykeltur eller et yogahold. 

Du skal også sørge for at holde små pauser i løbet af dagen, hvor du har mulighed for at puste ud og øv dig i at holde fri, når du har fri. 

Flere Nyheder