Calcium og knoglesundhed
Det er vigtigt at passe godt på sine knogler – særligt når man kommer op i alderen. Flere og flere danskere bliver ramt af knogleskørhed, og der er derfor stort fokus på emnet. Knoglerne skal gerne kunne støtte os igennem et langt og aktivt liv, og Sundhedsstyrelsen anbefaler tilskud af kalk, når man kommer op i alderen for at forebygge brud. Der er imidlertid mange vitaminer og mineraler, der udover kalk bidrager til en normal knoglefunktion.
Magnesium, D3 og K2 vitamin
Mange tager et tilskud af kalk, når de kommer op i alderen. I virkeligheden er en lang række andre vitaminer og mineraler dog ligeså vigtige – her kan særligt magnesium fremhæves. Et tilskud af magnesium er faktisk ligeså vigtigt, som tilskuddet af kalk. Magnesium sørger nemlig for, at kalken transporteres effektivt ind i knoglerne. D3 og K2 vitamin er i høj grad også bidragende til normal knoglefunktion. D-vitaminer sørger for, at kalken optages bedre, og ved mangel på K2 vitamin kan kalken ikke bindes ordentligt til knoglerne. Det er derfor anbefalelsesværdigt ikke blot at tage et tilskud af kalk, når man ønsker at sikre sin knoglesundhed. Der skal eksempelvis gerne være ligeså meget magnesium tilstede i pillen som selve kalken. Magnesium findes særligt i grønne grøntsager som kål.
Forskel på kvaliteten af kalk
Når det kommer til selve kalk tilskuddet, så er det vigtigt at sikre sig, at dette kommer fra en kilde af høj, organisk kvalitet. Det kalk, der sælges mest af, er af formen calcium carbonat, men denne form for kalk er desværre svært optagelig for kroppen. Det svarer lidt til pulveriseret tavlekridt. Calcium citrat er en organisk form for kalk, der er kendt for sin høje optagelighed. Der er ligeledes kalk i mælk, her som calcium lactat. Denne form for kalk er også svær at optage, med mindre man er barn. Behovet for kalk er altså ikke nødvendigvis dækket, blot fordi man til dagligt drikker mælk.